Hvalsafari Middelfart

Der er flere årsager til, at GoSail ligger i Middelfart. Én af dem er, at det omkringliggende farvand er en del af Naturpark Lillebælt. Det dybe Lillebælt med sine høje skrænter, smukke kystlinjer og flotte øer, giver en unik mulighed for at opleve naturen fra en side det ikke er alle forundt.

Naturpark Lillebælt huser verdens største population af hvaler, nemlig marsvinet. En lille delfin-lignende hval, der lever og yngler i Lillebælt. Med vores kendskab til området og agile både, som hurtigt kan komme omkring, er der næsten garanti for at spotte rygfinner, når de små hvaler skal op til overfladen for at trække luft. Marsvin kommer i mange størrelser, og er man heldig kan I opleve en mor med en kalv eller to, der leger i vores strømfyldte farvand.

Når du tager med GoSail på hvalsafari, vil du få en unik mulighed for at opleve smukke Lillebælt fra vandsiden. Du kan bl.a. opleve Gamborg Fjord, hvor de historiske hvalfangster stod på, den gamle og nye Lillebæltsbro, Strib fyr og en tur rundt om danmarks største privatejede ø, Fænø.

Marsvin hjemmeside (1 of 1)
Foto: VisitFredericia/Naturpark Lillebælt

Skal I have frisk luft og en fantastisk naturoplevelse?

Bliv ringet op eller send os en forespørgsel ved hjælp af formularen nederst på siden, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Program

Turene kan starte flere steder – se her hvor vi sejler. Og de behøver ikke slutte samme sted – det er op til jer.

Et typisk program kunne bl.a. se sådan ud:

  • Velkomst og kort sikkerhedsinstruktion samt udlevering af veste.
  • Vi sejler afsted. Dagens vejr og ønsker fra jer afgør, hvor vi sejler hen.
  • Pause med forplejning, f.eks. kolde og varme drikke samt prisvindende romkugler, sandwich eller andet.
  • Vi sejler videre og ser de skønne omgivelser.
  • Retur til samme sted eller andet, hvor I bliver sat af ved en bro.
  • Vi returnerer til samme eller et andet sted, hvor I bliver sat af ved en bro.

En tur tager typisk 1 – 2 timer i vores RIB  – læs mere om den her.

Vi har flere RIBs som rummer op til 12 personer pr. stk. I skal blot være klædt på efter vejret, men husk, at på vandet er det et par grader koldere og måske lidt mere vind.

Vi glæder os til at give jer en hvalsafari oplevelse i Middelfart!

Code of conduct

Tager du på hvalsafari eller generelt RIB-tur med os i Naturpark Lillebælt kan du være sikker på, at vi passer på havets beboere. Vi er nemlig opmærksomme på, at undervandsstøj fra både har indflydelse på deres adfærd og fødesøgning – derfor følger vi Naturpark Lillebælts code of conduct.

Det betyder, at vi opmærksomme på at:

Sejle roligt, når der er marsvin. Vi sænker farten, når vi spotter et eller flere marsvin, så vi ikke stresser dem unødigt. Vi sejler derfor heller ikke hurtigt direkte mod marsvinene, men forsøger at følge deres retning, så du som gæst kan få lov til at opleve dem.

Kende fartbegrænsninger og overholde dem. Der er lovgivning om sejlads på Lillebælt, bl.a. reglement for sejlads med motordrevne fartøjer (motorbåde), herunder vandscootere og jetski m.m. i Fyns Politikreds og i Sydøstjyllands Politikreds. Langs alle kysterne og i hele Fænøsund er der regler for kun at sejle 5 knob 300 meter fra kysten.

Du kan læse mere om code of conduct lige her

Hør mere om code of conduct her

Marsvinets historie i Middelfart

Marsvin var et jaget dyr i farvandet omkring Middelfart

I 1967 valgte man at frede marsvinet, men før den tid var den blevet jaget omkring Middelfart. Der var etableret et egentligt marsvin jægerlaug i Middelfart, som godt nok blev opløst helt tilbage i 1898. Under de to verdenskrige gjorde man forsøg på at genoptage fangst af marsvin på grund af mangel på daglige fornødenheder.

Beretninger fra middelalderen

Historier helt tilbage fra 1781 fortæller, at man i middelalderen fangede marsvin fra smakkejoller i farvandet mellem Fænø og Fønsskov ved udmundingen af Gamborg Fjord og ikke mindst inde i selve fjorden, som nærmest blev brugt som en lang ruse.

Organiseret fangst

Jægerlauget bestod af erfarne mænd og var en slags samarbejdede kollektiv. Jagten krævede 30 mand, der skulle være villige til gå fuldt og helt ind for jagten fra morgen til aften, og da de fleste havde andre jobs som fiskere, færgefolk og søfolk, så var vinterperioden der, hvor de havde mest tid til overs. Jagtsæsonen lå derfor fra begyndelsen af november til slutningen af februar selvom marsvinene i teorien kunne jages hele året.

Man skønner, at der i årene 1819-1899 blev fanget omkring 100.000 marsvin i Lillebælt. Helt tilbage i 1357 omtales der, at kongens lensmand på Hindsgavl skulle modtage hvert 30. marsvin i afgift. Den sidste jagtsæson i 1891/92 gav det efter forholdene beskedne udbytte på 525 marsvin.

Belysning og bøffer

Man brugte først og fremmest dyrenes tran til belysning. Otte almindelige sider marsvineflæsk gav én tønde tran. Men også andre benyttede de små hvaler. Fx. i garverier, i landbruget, i fødevareproduktion og i fiskeriet.  Landbruget til gødning, vesterhavsfiskerne son avn og tarmene blev anvendt som pølseskind.

I 1835 får Middelfart hele 30 trangadelygter – og de sidste forsvandt i 1887. Odense by var den største aftager af tran til gadebelysning og brugte årligt 12 tønder tran til dette formål. Da man under første verdenskrig genoptog jagten var det bl.a. med henblik på at kunne levere tran til staldlamper.

Man kan godt spise marsvinekød. Peder Syv skriver i 1696: “Marsvin duer ikkun til tran, endog folk saltede svøberne og rumpen og aade i den dyre tid”. Det nyeste kendte menukort er fra 1966 idet man på den københavnske restaurant Oskar Davidsen, kunne spise marsvinebøf. Men altså kun i et årstid da hvalen blev fredet i 1967, som nævnt ovenfor.

Mødeafbræk

Har I brug for et afbræk i mødet, en oplevelse af frisk luft og den vilde danske natur, skaber GoSail mulighederne for dette. Hvad enten I trænger til at blive blæst igennem af fartvinden eller opleve roen ved en sejlbåd, kan vi finde den rette løsning for jer.

Det flydende mødelokale

Har du overvejet at holde dit møde til søs? Det kan du hos os.

Møderne kan strække sig over timer, en hel dag eller flere dage, hvor I sejler og overnatter ombord eller på et hotel i havn.